Прогнозите за петрола за четвъртото тримесечие, част 2

Андрю Джейнс, Bloomberg

16:00 | 2 октомври 2023
Преводач: Мария Попова

Предполагам, че именно на този фон протича и на срещата на върха Адипек в Абу Даби. Какви са очакванията?

ADIPEC е сред важните конференции в Близкия изток. Тя започна тази седмица в Абу Даби и е интересна с това, че темата е по-скоро свързана с климата, защото след няколко месеца Абу Даби ще е домакин на СОР 28.

Девизът на конференцията е: „Ускорена обща декарбонизация“.

Петролната индустрия увеличава влиянието си върху климатичните преговори, които тази година ще се проведат в Абу Даби и ще се ръководи от човекът начело на ADNOC, националната петролна компания на страната.

Това предизвика притесненията на климатичните активисти и въпроса доколко е уместно един от най-големите замърсители да председателства събитието. Това става на фона на засилващото се желание на петролната индустрия да има по-голяма тежест в преговорите по климата.

Те се почувстваха особено силни след руската инвазия в Украйна миналата година, която изстреля до небето цените на изкопаемите горива.

Аргументът им е, че се намираме в преход, но трябва да продължим да инвестираме сериозно в добивите на горива, за да не се стига до сериозни трусове и неконтролируеми пикове в цените. Подобни изказвания се правят отдавна и задават атмосферата на СОР 28.