Из потайностите на европейския електомобилен пейзаж

Райън Фишър, Bloomberg

09:00 | 1 октомври 2023
Преводач: Мария Попова

От посещението в Китай на европейския комисар по търговията на фона на разследването на субсидиите на Пекин за електромобили до отлагането на крайния срок за продажба на дизелови и бензинови коли във Великобритания, електромобилите несъмнено са горещата тема на седмицата. Колегата ни Райън Фишър ще ни разведе из потайностите на европейския електомобилен пейзаж. Новините са много, но кажете ни нещо за ставащото в Европа?

Пазарът не електромобили е едно от най-вълнуващите места в днешно време.

Данните за Европейския съюз показват три милиона продажби, ръстът е сериозен, но тук се очертават две ключови теми: Китай и дали ЕС иска техните коли да се продават тук. Това донесе проблеми за някои производители. Tesla произвежда много от колите си в Китай и ги продава в Европа. Същото важи и за BMW.

Второ, темата с потребителите. Ако искаме да постигнем целите си за нулеви нетни емисии, ще трябва да продаваме повече електромобили, а да намалим вноса от Китай вероятно ще тласне цените нагоре.

Великобритания пък влезе в новините с негативните реакции по повод спирането на продажбите на конвенционални автомобили.

Налице тяхната наредба която предвижда през следващата година 22% от продажбите на производителите трябва да бъдат електромобили, а до 2030  да станат 80%. Така че, плановете за емисиите могат да бъдат заменени с излизането на тази наредба.

Но тук има „ако“, ако тази наредба се изпълни. Очакваме новини от правителството.

Това изнервя всички. Откакто съм в Лондон разбрах, че зелените инициативи са много по-силни тук отколкото в САЩ въпреки, че президентът Байдън приветства подобни планове. Но нека поговорим за инфраструктурата. Да речем, че аз си купувам електромобил, но няма зарядни станции, няма как да заредя у дома – кажете ни нещо повече за инфраструктурата. До каква степен тя е пречката за електромобилите да бъдат наистина навсякъде.

Когато разговаряме с производители те казват, че всъщност потребителите все повече опознават продукта и естествено все повече го приемат, което ликвидира предубежденията.

Но какво става със зареждането на колите?

По наши оценки, на този пазар трябва да се вложат 250 милиарда и това постепенно става. 

Тръгнахме от „не може да се печели от такава инфраструктура“ и стигнахме до работещи станции и оптимистични признаци като коментара на BP, че имат печалби от мрежата си в Германия.

Доскоро правителствата искаха да привлекат някои от мрежите в големите градове, но тогава техни представители поискаха общините да им плащат.

Но сега те плащат около 5 цента на киловатчас за да оперират в някои от тези градове. Това са положителни сигнали, а все още предстои и държавно финансиране.