92-годишният Рупърт Мърдок предаде управлението на сина си

Сю Кийнън, Bloomberg

13:06 | 22 септември 2023
Обновен: 13:07 | 22 септември 2023
Преводач: Петя Кушева

Само моментът на решението беше неочакван. 92-годишният Рупърт Мърдок не даваше никакви индикации, че е бил готов или желае да се оттегли след 70 години начело на своята глобална медийна империя. Анализатор на Bank of America го нарича единствен по рода си.

Сега той предава юздите на сина си, Лаклан Мърдок, за когото отдавна се смяташе, че ще е наследник. Той ще бъде председател и ще продължи като изпълнителен директор на News Corp и Fox, преди да поеме още задължения.

Акциите на двете компании се повишиха при тази новина.

Лаклан Мърдок поздрави баща си. Сега той поема трудната задача да управлява семейните кабелни и вестникарски компании в две много проблемни индустрии - печат и телевизия. Големите промени едва ли ще отведат веднага компаниите в нова посока и отчасти това е защото Рупърт Мърдок не си отива. Той остава като почетен председател и ще продължава да бъде съветник.

Най-голямото предизвикателство пред компанията може да се появи, когато Рупърт вече няма да е жив. Не е ясно дали братята и сестрите на Лаклан Мърдок ще продължат да го подкрепят в ролята му на главен изпълнителен директор.

Су Кийнън Bloomberg, Ню Йорк.