Ралито на петрола набира скорост, след като WTI достигна 90 долара, част 2

Сю Кийнан, Bloomberg

20:00 | 15 септември 2023
Обновен: 17:32 | 18 септември 2023
Преводач: Петя Кушева

Най-високопоставеният служител на ОПЕК предупреждава срещу изоставянето на изкопаемите горива.

Да, наричам го война на думи. Генералният секретар на ОПЕК+ отвръща на удара на МАЕ, която по-рано заяви, че при голяма част от потребителите към края на десетилетието ще има изравняване на търсенето, вероятно ще бъдем по-загрижени за климата и може да станем свидетели на това, което наричат началото на края на ерата на изкопаемите горива.

ОПЕК, разбира се, отвърна на удара и каза някои страшни думи, като това, че изоставянето на изкопаемите горива може да доведе до енергиен хаос на, цитирам, „потенциално безпрецедентни мащаби и тежки последици за нашите икономики и може да да струва милиарди милиарди долари на целия свят“.

Това не е първият път, когато МАЕ и Опек+ влизат в конфликт. МАЕ е все по-критична към Опек+ за намаляването на добива на петрол, увеличаването на тези съкращения и предизвикване на сегашното свиване на предлагането.

Гледате снимки на подземно съоръжение за съхранение на въглеводороди в Сингапур. И е интересно да се отбележи, че както МАЕ, така и ОПЕК+, въпреки своите различия, прогнозират доста значителен дефицит в предлагането в края на годината. Така че те са съгласни поне относно едно нещо.