Трейдърите не се изненадаха от съкращенията, а от сроковете

Джулия Фанзерес, Bloomberg

12:50 | 6 септември 2023
Преводач: Силвия Грозева

Кажете ни за очакванията и това, което стана. Колко голяма бе изненадата?

Трейдърите наистина се изненадаха не от количеството, но затова, че съкращенията в производството на петрол бяха удължени до декември. Те очакваха Саудитска Арабия да удължи намалението на добива с 1 млн барела на ден, но ако го прави до декември, това ще свие пазара до края на 2023г. Именно това изненада трейдърите.

И после цената на Брент скочи над 91 долара за барел.

Това само история на предлагането ли е или и търсенето помага на ръста на цените?

Търсенето остава като фактор, но досега не беше толкова силно. Затова хората следят доставчиците. Особено след като на пазара излиза повече ирански петрол.

Саудитска Арабия сякаш директно отговаря на Иран. Показват, че ако това продължава, ще свиват още добивите.

Интересно ми е с кой асансьор цената ще се качи на 100 долара? И кое ще я задържи там? Бяхме там преди няколко месеца, в началото на година и миналата. Само защото всички говореха за голямото отваряне на Китай. Но май сега зависи само какво правят саудитците, руснаците и иранците.

Да, 100%. Миналата година ставаше въпрос за търсенето. Китай отваряше след ковид. Тази година става въпрос само за търсенето.

Интересно е и че говорим за търсенето и това, което не се случи в Китай. Ами миналото лято? Тихото рали на петрола продължаваше дълго, като сега не прекъсва. Вашите източници – анализатори и инвеститори, променят ли прогнозите си? Колко висок е таванът?

Определено има някои хора, които редактират прогнозата си, но интересното е как това лято мнозина бяха по-песимистично настроени от очакваното. И пазарът в момента би трябвало да е малко по-висок, защото нямаше чак такова предлагане.

Сега лятната сесия приключва и на пазара излизат повече играчи. Може би е време залозите за петрола отново да се повишат.

Мен ме интересува само колко плащам на бензиностанцията.

Дано не стане 4 долара за галон наесен.