Рейндърс: Европа трябва да направи повече за изкуствения интелект

Дидие Рейндърс, европейски комисар по въпросите на правосъдието

14:39 | 18 юли 2023
Преводач: Петя Кушева

Интересно е, защото едва миналата седмица стартира нова социална медия. Threads отвори в Съединените щати и безброй други държави, но не и в ЕС, защото Мetа чувства, че законът за защита на личните данни не е достатъчно ясен, за да се пусне там Threads. Заради обмена на данни между Threads и Instagram. Смятате ли, че в крайна сметка ЕС ще успеят да осигурят яснота за компаниите, за да не задушават иновациите за вашите граждани?

Опитваме се да насърчаваме иновациите и трябва да направим много неща в Европа, за да насърчаваме иновациите в цифровия свят. Със сигурност е необходимо да се направи повече относно изкуствения интелект, облака и други видове инвестиции.

Но това ще стане с евроцентричен подход, с реална защита на основните права и защита на личните данни на гражданите. Бях много доволен да чуя, че тук в Калифорния, в Сан Франциско имат този подход.

Има подобно ниво на защита на личните данни и орган, който отговаря за това, така че може би един ден те ще имат същата система на федерално ниво в САЩ относно закона за защита на личните данни.

Но засега тя е само на щатско ниво и е необходимо да се организира такова споразумение с властите на Съединените щати, за да се е сигурно, че трансферът е възможен.

Но вие споменахте нов участник. Разбира се, много е важно всички участници да спазват изцяло политиката за защита на данните. В Европа не променяме GDPR. Само достъпа на разузнавателната общност и правоприлагащите органи до данните с по-добра защита и по-добро зачитане на двата класически принципа на необходимост и пропорционалност, ако дадена агенция иска да има достъп до различен вид лични данни.