Слим от Standard Chartered прогнозира дефицит в предлагането на петрол това тримесечие

Карла Слим, икономист за Близкия изток, Европа и Африка, Standard Chartered

18:30 | 13 юли 2023
Преводач: Силвия Грозева

Нека оставим засега предлагането и да говорим за това, което би трябвало да се направи за цената на суровия петрол при слабостта на долара. Колко по-високо очаквате да се вдигне цената само заради лихвения диференциал при долара?

Очакваме цената да се повиши не само заради слабостта на долара и отражението на американските данни за потребителските цени, но суровините всъщност имат доста конструктивен ефект върху цената на петрола за цялата година и особено за второто полугодие. Тогава очакваме цената на петрола да се вдигне още повече от сега, малко под 90 долара за втората половина на годината.

Изключително подценявате суровините. Хайде де! Те стигнаха рекордно търсене на петрол от 85 долара и очакван дефицит.

Растящ дефицит.

О, така ли? Това е сигурно музика в ушите на икономистите и вашите. Както и от фискална страна. При Саудитска Арабия само преди 2 дни говорихме за риск от дефицит. И ето на. 80 долара. Светът е хубав. От икономическа гледна точка какво означава това за саудитците във фискалната част, ако се задържи на 80?

Излишък. Приемаме средна цена на петрола от 90 долара за годината. Това показват таблиците ни. Съвсем малък фискален излишък за Саудитска Арабия.

Знаем, че цената за покриване на разходите на Саудитска Арабия е към 80 долара. Така че всичко над това ниво ще донесе малък фискален излишък.

За година цената на петрола и особено на Брент беше около 80. Всеки ръст нагоре би означавал още по-голям фискален излишък.

Във всеки случай саудитците вече заемат както на външния пазар, така и на вътрешния. Така че от тази гледна точка, дори да говорим за малки дефицити, не сме особено разтревожени.

Но фискалният излишък определено ще бъде добре дошъл и потенциалната пауза на Фед също ще бъде много добра за нашите пазари.