Чан от Wellesley за съкращенията на банкери, част 1

Лорета Чан, управляващ партньор на Wellesley

15:30 | 28 юни 2023
Обновен: 17:29 | 28 юни 2023
Преводач: Петя Кушева

Лорета, чудесно е, че сте тук. Имам чувството, че всеки ден имаме заглавие за предстоящи нови съкращения работни места във финансовия сектор. Какво виждате на място при тази последна серия? Повече ли са съкращенията и дали е вероятно да сме приключили с тях тук, в региона? Какво е Вашето мнение?

Световните новини казват всичко. Имаше съкращения миналата седмица. JPMorgan и Goldman правиха съкращения. Този път е удар по-специално по много от висшите банкери, управляващите директори и банкерите в Китай. Това е едва втората вълна. По-рано през годината бе първата. Очакваме и трета, вероятно през септември.  

Има ли конкретни области на съкращения или е повсеместно по отношение на функциите?

Не. Има сериозни съкращения на китайските банкери. Навсякъде, при недвижими имоти, технологии, здравеопазване, на всички нива. Разбира се, този път е повече на висшите нива. А на глобалния пазар съкращенията са в сферите на кредитите и на акциите, защото те не се представят добре.

Добре, от всички съкращения досега в Азия, колко приблизително са в Китай? По-голямата част ли са? И ако е така, каква част?

Определено е мнозинството. Бих казала, че до 80 % от съкращенията са в Китай.

А на какво бихте го отдали? Дали е просто цикличен спад в бизнеса? С други думи, опитвам се да разбера дали и кога нещата ще се обърнат? Кога мислите, че ще започне да възстановяването - в началото на следващата година?

Нужно е Китай да се възстанови малко, преди има завръщане на китайския пазар. В момента банкерите търсят други области, защото виждат възможности другаде. Всички се насочват към Югоизточна Азия, Корея, Австралия, Япония, Индия, за да търсят допълнителни сделки.