Дута: Фед ще трябва да направи повече от включеното в оценките

Нийл Дута, Renaissance Macro

14:14 | 7 юни 2023
Преводач: Мария Попова

Мнозина днес казват, че Фед не е от значение вероятно защото сме в период на затишие и те са смълчани преди заседанието следващата седмица. Но всички сякаш изваждат от уравнението вероятността за съществено увеличение на лихвите. Предстои да видим какво реално е състоянието на икономиката, защото получаваме доста объркващи данни.

Така е. Вероятно вече  е решено Фед да не предприема нищо на предстоящото заседание, а какво ще направят занапред все още не знаем. Видяхме какво стана с RBA – те направиха пауза за няколко месеца, а сега отново повишиха лихвите. Ще видим какво ще стане, но аз съм склонен да мисля, че икономиката е много по-устойчива и както знаете това е включено в оценките. А това означава, че в крайна сметка Фед ще трябва да направи повече отколкото е включено в оценките.

Смятате ли, че те се позиционират за рецесия при печалбите?

Ние сме готови да такава, но тя отсъства. Мисля, че основният двигател на пазара са очакванията за печалбите, които като цяло се подобряват през последните няколко  седмици. Едно от нещата, които смятам, че научих до момента през тази година е, че когато хората говорят за широта и такива неща, това са просто механизми за оправдание защо се представят по-слабо от очакваното.

Честно казано, убеден съм в това.

В крайна сметка, пазара на акции е функция на три неща: рисковата премия, печалби и лихвите.

Като цяло лихвите са почти без промяна към днешна дата на годишна база, а печалбите се покачват и затова и пазарът се покачва. Някой може да каже, че това се отнася само за тази или онази компания, но за мен това е без значение. Майка ми е много доволна, че Apple, Google и Microsoft движат печалбите на пазара, защото си казва: „Боже, пазарът  се води от компании, които всеки притежава!“