Британците почти загубиха достъпните грижи за деца

Хелън Чандлър-Уайлд, Bloomberg

12:50 | 6 юни 2023
Преводач: Петя Кушева

Британските грижи за деца, независимо дали детска градина или бавачка, са много скъпи, но някога имаше и друга опция – детегледачка „опер“. Вместо да се плащат хиляди лири на месец за детски ясли, семействата можеха да получат грижи за деца за около 100 паунда на седмица плюс спане и храна. Аu pair или детегледачките от чужбина също биха могли да подобрят английския си език и да видят различна култура. Това беше популярен вариант.

Преди Brexit в Обединеното кралство е имало до 90 000 детегледачки, според оценки на университета Birkbek. Но след Брекзит стана много по-трудно да се наеме детегледачка от ЕС, откъдето идваха повечето. Много агенции просто затвориха, а други казаха пред Bloomberg News, че имат 95% спад в бизнеса.

При тези au pair-агенции с право да идват в Обединеното кралство спадът в предлагането на кандидати означава, че плащанията са се увеличили значително, като някои от тях вече получават по 300 паунда на седмица.

"Аu pair бяха фантастична възможност за семействата, защото те предлагаха гъвкави и сравнително евтини грижи за деца. Обикновено работеха по 25 часа седмично преди и след училище и гледаха деца вечер. Освен това всички пари, които биха спечелили отиваха за купуване на неща от магазините на главната улица. Така че те бяха полезни за икономиката", казва Беа Глас от международната Аu pair Асоциация.

Недостигът на au pair е голям проблем за цялата система, тъй като принуждава родителите да опитват други варианти. Но много местни власти съобщават, че просто няма достатъчно места за родителите, работещи на пълно работно време, а някои родители просто не могат да си позволят други възможности.

По данни на британската Au Pair асоциация, 41% от родителите биха намалили работното си време, ако не могат да използват услугите на такава детегледачка.

Съществува схема, която позволява на хора от страни като Япония и Австралия да дойдат в Обединеното кралство като au pair, но агенциите нямат достатъчно кандидати, за да запълнят местата.