Dimensional Fund Advisors: Уповаваме се на изкуствения интелект, част 1

Дейвид Буут, основател и управител на Dimensional Fund Advisors

20:30 | 29 май 2023
Преводач: Мария Попова

Вашата статия във Financial Times изразява известен скептицизъм относно това дали генеративният изкуствен интелект може да ни помогне по-добре да подбираме инвестициите си. Как гледате на това?

Изкуственият интелект ще е невероятно полезен в много сфери, защото ще може да обработва огромни количества информация. И това е важно за борсовата търговия, защото винаги се опитваме да разберем колко информация ни убягва.

Така че, на пръв поглед изглежда, че ще е невероятно полезен, но независимо от това колко сложен и всеобхватен е изкуственият интелект, той не е толкова сложен и всеобхватен колкото пазара. Помислете за пазара на акции като една огромна обработваща машина.

Всички по света купуват и продават акции и техните действия довеждат цените до едни разумни нива. Затова смятам, че дори и да обработва много информация, изкуственият интелект няма да има толкова информация колкото се съдържа на пазара.

Аз предпочитам пазарните цени. Изкуственият интелект може да е полезен при изпълнението и по много други начини. Но ако искате да го използвате, за да подберете определени акции… там нищо не се променя – ако знаете нещо, което останалите не знаят можете да действате по-бързо и по-ефикасно от тях и да направите пари.

Но ще изминат години преди да разберем дали изкуственият интелект ще бъде полезен или не при избора на акции.

Хубавото е, че не се налага да правите нещо такова, за да имате добър опит, защото можете да се водите от пазара, да приемете, че цените са справедливи, а всичко сочи, че с времето пазарът върши удивително добра работа в определянето на цените.

Очевидно днес сме в детството на изкуствения интелект и част от проблема, доколкото разбирам, е че текущите данни, с които боравите всъщност се бавят. Ако се стигне до момента, когато изкуствения интелект разполага с толкова данни колкото има и пазара, дали той не би могъл да даде някакво малко предимство като например да открива дългосрочни и краткосрочни тенденции, да  сравнява с минали събития? Дали няма да може да изпревари пазара?

Тази възможност винаги е налице. Но това е историята на финансовото управление. Ако сте малко по-умен от пазара, можете да спечелите пари. Но няма достатъчно доказателства, че хората могат да са по-умни от пазара.