Колко още авиокомпаниите ще вдигат цените на билетите, част 3

Хелейн Бекър, старши анализатор в Cowen

16:00 | 11 май 2023
Преводач: Петя Кушева

До каква степен усещаме възстановяването на китайската икономика да се отразява на пътуванията със самолет?

Забелязваме това, което стана в САЩ. Вътрешните полети се възстановяват най-напред. Златната седмица, разбирам, че е била много силна. Очакваме данните. Миналата седмица обаче беше много силна за вътрешните им полети.

Международните пътувания още не са се възстановили, защото полетите не са подновени. През 2016г имаше над 100 полета седмично между САЩ и Китай и още повече от Китай до Европа. А сега има само 14 между Китай и САЩ. Така че полетите още ги няма.

Докато не се възстановят, вероятно най-рано през 2024г, заради политическата ситуация или дори още по-късно, едва ли тази динамика ще се върне при туризма.

Сега пътуват семействата. Хората, които от няколко години не виждали семействата си, заради китайската политика към ковид и практически пълното затваряне на страната.

Мисля, че студентите вече се връщат у дома след като са били блокирани далеч от Китай.

Но силата се вижда при вътрешните полети, не при международните.

Цената на петрола пада, което означава, че много от маржините ще се увеличат. Доколко увеличаващите се маржини ще се превърнат в политическа отговорност за някои авиокомпании, които са изправени пред много критики заради цените?

Това е чудесен въпрос. Има няколко неща. Цените на горивата обикновено падат, а цените на билетите падат по-късно. С 3-4 месеца закъснение.

Това е едно от нещата, които да следим. Цените на петрола. Те падат, защото сме в рецесия, която би трябвало също да свали цените на билетите. И може да отнеме част от натиска върху авиокомпаниите, които доста добре ще спечелят през лятото. Вероятно това ще отнеме част от политическия натиск.

Авиокомпаниите са от индустриите, които всички обичат да мразят. Дори и да събират хората и да пътуваш в икономична класа, трябва да имаш мощна авиоиндустрия. Това е една от тези, които всеки обича да критикува. Така че те наистина трябва да се постараят повече.

Надявам се на тази стратегия. Очаквам, че като започнат да инвестират в технологии, нещата да започнат да се подобряват за тях.

Определено обаче липсата на седалки е проблем за възстановяването на редовните операции.