Уникалните бижута на Маги Симпкинс, част 2

Маги Симпкинс, дизайнер на бижута

10:00 | 15 април 2023
Преводач: Мария Попова

Първоначално, когато някой се свърже с мен и иска пръстен винаги искам от него информация за три неща. Първият въпрос е: какво ще създаваме? Дайте ми обща представа за стил, за естетика, за нещо, което сте виждали и ви е харесало.

Второто нещо, което искам да знам е бюджетът. Има коли за всеки джоб, има камъни за всеки джоб – можем да направим всичко, но ми дайте параметри.

И третото е срокът.

Първата стъпка е намирането на камъка. И когато изберем подходящия, започвам с първите скици. Всяко бижу се проектира около камъка, а не обратното. След като скицата бъде одобрена, аз я превръщам в триизмерно изображение. Триизмерният модел ни позволява да навлезем в големи технически детайли. В много от работите ми добавям мъничък, скрит елемент, малък символ.

След като е одобрен триизмерният модел, аз го изпращам за 3D принтиране на восъчен модел. Обичам восъка, защото ми харесва как като дам восъчния модел на клиента и той възкликва: „Ама, това няма нищо общо…“

Винаги казвам на клиентите, че ако им харесва това безлично парче син восък, то направо ще изгубят ума и дума като го видят от злато и с диаманти. Щом подпишат, че приемат восъчния модел, производствения процес преминава в ръцете на занаятчиите.

Изливаме восъчната форма в злато. Восъкът се стопява, налива се златото и после идва бижутерът. Неговата работа е да придаде финес на метала. Довършва, почиства и извършва всички стъпки по заглаждане на златото, така че да е красиво. Полираме и после…пръстенът е готов!

Има много координация на проекти и сътрудничество между множество занаятчии и множество ръце, за да се създаде само едно бижу.

Великолепно е!