Последните дни на Credit Suisse: Надпреварата за предотвратяване на нова банкова криза, част 3

Алекс Уеб, Bloomberg

18:00 | 5 април 2023
Преводач: Петя Кушева

Една акция, за която трябва да внимават всички е SVB. Акциите й потъват.

С банковите акции, които вече са притиснати от проблемите на калифорнийската банка, на 14 март, Credit Suisse обяви че е открила, цитирам, съществени слабости в отчитането и контрола след проверката на SEC /сек/. Кьорнер се опитва да успокои тревогите на инвеститорите.

Улрих Кьорнер, директор на Credit Suisse

Както знаете това се случи с SVB през уикенда и вчера. Засега всичко е доста спокойно. Дори вчера имахме значителни входящи потоци.

Все пак един ден по-късно председателят на Saudi National Bank дава интервю за Bloomberg TV по време на конференция в Рияд, столицата на Саудитска Арабия.

Аксел Леман, председателят на Credit Suisse и шеф на Кьорнер, се оказа на същата конференция.

Credit Suisse заяви в началото на този четвъртък, че възнамерява да заеме до 54 млрд. долара от централната банка на Швейцария. Усилията за успокояване на пазарните страхове са всъщност само опит за печелене на време.

Регулаторът е загубил търпение с банката и търси купувач. Това, което последва, беше спешна сделка.

Когато UBS, подложена на натиск, най-накрая направи оферта в неделя сутринта, тя не се харесва.

До вечерта сделката беше сключена. UBS щеше да плати три милиарда швейцарски франка, което е около 3,3 млрд. долара.

Обаче споразумението предвижда 16 милиарда франка загуби на категория притежатели на облигации, на които би трябвало да се плати преди да се плати на акционерите. Това може да затрудни в бъдеще банките да набират спешен капитал. Което означава, че целият банков сектор може все пак накрая да плати за грешките на Credit Suisse.

Ерата на евтините пари отминава, в глобалната икономика цари смут, а доверието на инвеститорите е ограничено. Условията се оказаха твърде тежки за една банка, която така и не научи урока си от световната финансова криза.