САЩ се притесняват от всяко китайско приложение

Робърт Силвърс, зам. директор на департамент „Вътрешна сигурност“

10:00 | 25 март 2023
Преводач: Мария Попова

Сигурно сте видели изявленията в стил „идвам с мир“ на директора на TikTok. Той се опитва да мобилизира потребителите, които да пишат на избраните от тях представители. Знаем, че TikTok е под наблюдение от американски правителствени агенции, но ние научихме, че всъщност американското правителство в общи линии е казало на BiteDance, че изборът им е или да бъдат забранени, или да продадат TikTok. Каква е ситуацията днес?

Благодаря за поканата да ви гостувам. Нашата администрация има притеснения свързани с националната сигурност и това приложение.

Затова и миналата година президентът Байдън подписа наредба, с която забранява инсталирането на приложението на телефони на държавни служители. Ние имаме опасения относно всяко приложение, всяка технология под контрола на китайското правителство, защото става дума за достъп до огромни бази с лични данни на американци.

Китайската система работи по такъв начин, че ако китайското правителство поиска някакви данни, с които разполага една компания, тази компания трябва да ги предостави и точка.

Говорим за среда, в която голям брой американци въвеждат свои данни за местоположение, за хората, с които разговарят, какво обичат да правят онлайн.

Това става много значимо и се превръща в проблем за националната сигурност. И то особено, когато са въвлечени и деца и когато много от потребителите са младежи.

От гледна точка на националната сигурност това става притеснително: искаме ли да дадем на китайското правителство възможност да налага своя дневен ред, своята пропаганда, своите информационни потоци в Съединените щати?

Ние гледаме през тази призма на всяко приложение, на всяка технология, която в крайна сметка може да достигне до китайското правителство. Комисията по инвестиции в САЩ разглежда въпроса, защото го приемаме сериозно.