Пабрикас от Латвия очаква Китай да окаже натиск над Русия да спре войната

Артис Пабрикас, вице-премиер и министър на отбраната на Латвия

17:00 | 27 февруари 2023
Преводач: Мария Попова

Иска ми се конкретно да чуя мнението ви за Германия, която в миналото сте критикували за някои от действията или бездействията ѝ по отношение на подкрепата. Те подкрепиха доставката на танкове. Гледате ли на това като окуражаващ знак?

Това е окуражаваща крачка, но някои от анализаторите ни в Латвия казват, че трябва да започнем да броим танковете, Леопард, Ейбрамс и други, когато вече са на украинска територия. Защото често става следното: ние, съюзниците се събираме в Рамщайн или на друго място и потвърждаваме ангажиментите си, но времето изтича.

Според нас, трябва да се опитаме да избегнем такива забавяния. Трябва да признаем и някои от нашите грешки през изминалата година. Както казаха редица анализатори, Западът беше напълно неспособен да схване тази агресия от страна на Русия – ние не бяхме готови!

Дали вашите съседи, като Литва и Естония са съгласни с това, което казвате днес?

Напълно, защото бих казал, че тази война показва кой кой е морално и практически. Ние сме малка страна, но вече сме предоставили помощ надвишаваща 1% от БВП като помощ и дарения за украинския народ и армия.

Същото се случва и в Естония, Литва, Полша и в, надявам се скорошните нови членове на НАТО, Швеция и Финландия. Ние сме в близост с тази страна-агресор и знаем, че ако не бъде спряна в Украйна, следващата война, която ще започне ще е срещу нас, всички нас и това ще струва много по-скъпо.

В тази връзка, беше споменат Китай и отношенията му с Русия. Как виждате бъдещия нов световен ред от тази гледна точка?

Имах възможност да разговарям с китайски официални лица днес и съм убеден, че Китай ще упражни натиск над Москва.

Това ще улесни стигането до преговори и извеждането на руснаците от украинска територия. Смятам, че китайците се опитват да маневрират и много зависи и от отношенията между САЩ и Китай както като цяло, така и по отношение на войната в Украйна.

Ако разгледате гласуването от миналата седмица в Обединените нации, ще видите, че Русия беше подкрепена единствено от държави като Сирия, Северна Корея, Никарагуа, Еритрея, а държави като Южна Африка и Китай се въздържаха. Това е ситуацията в момента. Ние трябва да сериозно да я обсъдим с китайците.