Байдън: За две години демокрацията ни стана по-силна

Джо Байдън, президент на САЩ

19:00 | 8 февруари 2023
Преводач: Мария Попова


Преди две години ковид ни затвори: затворени бяха компании, училища и бяхме лишени от много неща. Днес ковид вече не контролира живота ни.

Вече създадохме 800 хиляди добре платени работни места в производството – най-бързия растеж от 40 години насам.

Предстои ни още работа. Но инфлацията в страната започва да се понижава. Цените на бензина в страната се понижиха с 1,50 долара за галон спрямо пика си. Намалява и инфлацията при храните.

Ние ще гарантираме, че снабдителните вериги за Америка тръгват от Америка. Снабдителната верига тръгва от Америка. Вече създадохме… Вече създадохме 800 хиляди работни места в производството още преди законът да влезе в сила. С новия закон ще създадем стотици хиляди нови работни места в цялата страна.

Разбирам, че някои от моите приятели републиканци искат да вземат икономиката за заложник, освен ако не се съглася с техните планове за икономиката. Всички в страната трябва да знаят какви са тези планове. Вместо да бъдат накарани богатите да платят своя справедлив дял, някои републиканци Medicare и социалните придобивки да поемат към залеза.

Готов  съм да работя с Китай за напредъка и в полза на света, но не се заблуждавайте: миналата седмица дадохме ясно да се разбере, че ако Китай застраши нашия суверенитет ние ще действаме в защита на страната ни както и направихме.

За изминалите две години демокрацията стана по-силна, а не по-слаба. Автокрацията отслабна, а не укрепна. Назовете ми един световен лидер, който би сменил мястото си със Си Дзинпин! Назовете ми един! Само един!