Джон Кери за напредъка в климатичната програма, част 1

Джон Кери, специален пратеник на САЩ по въпросите на климата

14:00 | 7 февруари 2023
Обновен: 17:26 | 7 февруари 2023
Преводач: Петя Кушева

Току-що приключи COP-27 и очакваме COP-28 в Абу Даби и Дубай в края на годината. Постигнахме известен напредък, но недостатъчен. Сигурни ли сте, че действително можем да постигнем  значим напредък по въпроса за 1.5 градуса, а не само да се придържаме към идеята?

Убеден съм, че можем, но трябва много страни да се активизират и да решат, че ще намалят емисиите си с ускорени темпове и да започнат да се ангажират по-активно с прехода. Но можем да го направим. Ключът е да се въведат технологии в голям мащаб и най-вече ускоряване на усилията на отделните държави. В Съединените щати, очевидно, президентът Байдън прие Закона за намаляване на инфлацията. Той вече има сериозни резулатти и насърчава всички да кажат, „Ако наистина се захванем с това, наистина ще постигнем нещо.“

Кой според Вас би могъл да се справи по-добре бързо?

Има 20 държави, които са 20-те най-големи икономики в света. Ние сме една от тях. Ние сме номер две. Номер едно икономика, но сме номер две по емисии.

Китай е номер едно по емисии и номер две по размер на икономиката. И двете трябва да правим всичко за намаляване на емисиите. Надяваме се, че ще можем да работим с Китай, за да ги насърчим в някои неща, които смятаме, че ще допринесат за промяната. Не сме избрали една конкретна страна.

Правим същото с Индия, работим с тях. Работим и с Индонезия, Виетнам, Мексико, Бразилия. Много страни очевидно биха могли да направят повече, но се нуждаят от помощ. Някои от тях се нуждаят от ново финансиране, от технологии. И именно върху това работим.

 

Чувате ли положителни сигнали от Китай, че са готови да работят повече заедно в областта на климата?

 

Да. Китай започна отново разговор с нас. Имам много положителни отношения с моя колега. Познаваме се отдавна. Вярвам, че можем да постигнем напредък заедно.

И мисля, че можем да споделяме мисли и може би дори да се присъединим към някои усилия, които да ускорят процеса и за други хора. Но Китай е в процес на преход. Вече разгръща масивно количество възобновяеми енергийни източници. Те са най-големият производител на възобновяеми енергийни източници в  света. Трябва да използваме по-малко въглища и да започнем да се отказваме от въглищата. Това не секва. Въглища, които не намаляват емисиите са най-голямото предизвикателство в момента за планетата.