Джон Кери за напредъка в климатичната програма, част 2

Джон Кери, специален пратеник на САЩ по въпросите на климата

14:00 | 7 февруари 2023
Обновен: 17:24 | 7 февруари 2023
Преводач: Петя Кушева

Ако те се подпишат под ангажимента за метана, това ще бъде ли много силен сигнал?

Е, те имат метан и план за инсталация. Показвали са ми този план. Знам какъв е. Те търсят окончателното му одобрение чрез техния официалната си процедура. И казват, че ще го публикуват в близко бъдеще.

От какво сте най-разочаровани в работата си? Знам, че сте оптимист и че винаги се фокусирате върху позитивното. Но последните дванайсет месеца бяха тежки.

Най-голямото разочарование в момента по отношение на бързото придвижване в работата с климатичната криза е липсата на наличното концесионно финансиране. Финансиране което може да бъде предоставено под формата на безвъзмездни средства или което може да привлече други средства, които да бъдат инвестирани, за да се ускори прехода. Нужно е да намерим нови начини за привличане капитал.

Например смесено финансиране, при което получаваме публични  средства, които могат да поемат риск, така че частният капитал да може да влезе и да не се чувства изложен на риск до такава степен, че да не направи инвестицията.

Президентът Байдън, както знам, се ангажира да опита да направи някои реформи в структурата на многостранните банки. Смятаме, че има много повече възможности за кредитиране, което може да стане при по-ниски лихви и би било полезно за страните. Така че определено има неща, които можем да направим. Но в крайна сметка частният сектор е единственият субект, който има средствата, които трябва да бъдат инвестирани в тези усилия.

Частният сектор и някои ръководители се чудят дали си струва да предлагат на пазара свои продукти в от някои щати в САЩ, поради ответната реакция на някои от губернаторите.

Е, това е много жалко. Някои губернатори са решили, че просто искат да атакуват концепцията за справяне с климатичната криза. Но това е в пълно противоречие с цялата наука. И изпълнителните директори на най-отговорните компании и най-големите компании в света се насочват към намаляване на своите емисии. Така че някой в тези щати трябва да се запита, какво знае губернаторът повече от хората, които управляват тези най-големи компании в света и са работодатели на милиони американци, които слушат и реагират.