Танген: Пазарите се интересуват повече от заетостта, отколкото от балона

Айнар Танген, старши сътрудник в Института Тайхе

18:30 | 7 февруари 2023
Преводач: Петя Кушева

Как се приема в Пекин като цяло самия балон? Наистина ли е грешка или е имал за цел да изпрати послание до Вашингтон?

Ами, на пръв поглед не изглежда като много добро послание. Не можете да разберете как точно Китай ще продължава нататък, като изпрати балон с размерите на три автобуса и ясно видим за американската общественост. Това няма да помогне на отношенията или нещо подобно. Но, знаете ли, китайската общественост се подиграва с това във Weibo /уейбо/, която е основната социална медия. Има най-различни вицове за балони и т.н.

Обсъждахме, че страната, която наистина знае какво има вътре в балона е китайската страна. Фактът, че те заемат доста твърда позиция по въпроса, че САЩ в момента спасяват оборудването и вероятно ще разберат какво има и в него, говори ли какво представлява този балон и може ли Китай да са прави?

Има две версии, Дейвид. Китай казва, че това е основно балон за научни цели. Очевидно е, че има технологии с двойно предназначение, когато се правят снимки, въздушни проби и т.н.

А освен това и версията на САЩ е, че това е шпионски балон и  ще го представят по този начин.

Очаквайте война на увъртане какво представляват технологиите.

Но да, очевидно  както казахте, Пекин не изглежда да се притеснява заради каквато и да е спасителна операция.

И така, какво следва тогава? Какви възможности има Пекин в момента? Можем ли действително да видим ескалация на напрежението оттук нататък?

Не съвсем. И двете страни са се успокоили. Очевидно това ще бъде точка, която ще се спомене в речта за Състоянието на съюза на 8-ми от Джо Байдън. Но просто добавя повече напрежение в ситуация, която и без това е напрегната.

Пазарите не реагират като на ядрен конфликт, война или нещо подобно. Тревожат се повече за доклада за заетостта в Съединените щати. На този етап хората ще коментират, но не знам дали това има голямо значение като сериозни последици, освен че продължава престрелката между Вашингтон и Пекин. И тя изглежда по-скоро идеологическа, отколкото реална. Да се надяваме, че в някакъв момент ще се върнат към търговията.