Пазари Азия, 1 февруари 2023

Дейвид Инглес, Bloomberg

13:24 | 1 февруари 2023
Преводач: Мария Попова

Пазарите в Азиатско-тихоокеанския регион записаха известни печалби в началото на един период на предстоящи събития, които повишават рисковете. Интересното е, че повишението идва след три дни на спад и ако разгледаме секторите, ще видим че повечето от тях имат ръст, въпреки надвисналите рискове. Но пък  налице е усещането за засилващ се апетит към риска и това вероятно се дължи на предходните дни на спад.

И така, в сряда почти всеки от регионалните пазари е на зелена територия и след малко ще се спрем на някои от ключовите новини. В очакване на решението на Фед, което може да бъде и изненадващо, търгуваните обеми бяха по-скоро слаби. Това показва, че въпреки че мнозина са решили да заложат на покачване на тези пазари все пак не става дума за масов, необуздан оптимизъм завладял финансовите пазари.

Има няколко неща, на които ще се спрем преди важното решение на Фед днес, а между другото очакваме и решението на Bank of England и ЕЦБ в четвъртък.

Първо, поглед към пазарите в Индия, които следим отблизо. Те се покачиха, а страната публикува бюджета си и видяхме какви са фискалните показатели и какъв е заложеният бюджетен дефицит за 2024. Като съотношение дефицит към БВП, той се оказа по-малък спрямо миналогодишния  - 5,9%, докато през миналата година то е било 6,4%.

Сривът при акциите на ADANI продължава и те изтриха около една трета от стойността си, а ние продължаваме да следим развитието на историята.

Относно постъпващите данни и много от тях са важни за прогнозите: първо, Кайсин PMI, който е под прогнозите, износът от Южна Корея, също не отговори на очакванията като изоставането е двуцифрено и това е отражение на случващото се.

Но има и една добра новина, въпреки данните сочещи, че външното търсене е част от сигналите за забавяне на икономиката – тази добра новина е Макао. Данните са умопомрачителни – приходите на казината за януари са скочили с 83% спрямо година по-рано. Това е впечатляващо, предвид прогнозите за ръст от 32% и отново ни показва мащаба на натрупаното търсене за пътувания и желание за харчене, които се прозират зад тези цифри. Да не забравяме, че януари беше първият месец на пълно отваряне, на свободно пътуване зад граница и на дългата новогодишна ваканция.