Ryanair: Можем да си позволим повишаване на цените

Нийл Сорахан, финансов директор на Ryanair Holdings

16:39 | 31 януари 2023
Преводач: Силвия Грозева

Ние сме в много силна позиция. Отблъснахме се нагоре, имахме много екипажи, много самолети и устойчивост в началото на лятото на миналата година.
Това ни даде доверието на хората, че Ryanair ще ги отведе там, където искат да отидат. Имахме много силна Коледа. Много силна Нова година. Срочната ваканция също мина добре.
Имаме 24% увеличение на трафика за тримесечието.
Голямо натрупано търсене на пътуване съществува в момента. Хората имат огромни спестявания и искат пак да пътуват напред-назад.
В цяла Европа имаме огромен отпечатък и предлагаме много добра цена на клиенти си. Всичко това ни позволи да растем още повече като увеличаваме и трафика с 24%.

Ние си имаме модел. Имаме най-ниските разходи от всяка друга авиокомпания в Европа. 30 евро на пътник без горивото в първите 9 месеца на годината в момент, когато всичките ни конкуренти виждат разходите им да растат.
Благодарение и на баланса си, можем да договорим горивото на много добри нива. Това ни дава ценова сила. Очакваме петролът да продължава да поскъпва, но за Ryanair остава най-евтиния на пазара.
Още през глобалната финансова криза и другите рецесии забелязахме, че хората продължават да пътуват. Те не спират. Дори повече хора ще пътуват в Европа през това лято, защото доларът е много скъп. Но много силни позиции е. Хората не си стоят вкъщи, много американци пътуваха до Европа през лятото.
Много търсене има.
Основното послание към всеки, включително и към вас е да резервирате по-рано.

Вече откриваме добро търсене за срочната ваканция през февруари. Малко по-близо до нивата от миналото.
Но за Великден и през лятото имаме много силни резервации. Дори сме направили 2-3 от най-силните си седмици на резервации в историята за януари. 
Хората си казват, добре де, пътува ми се. Искам да отида във ваканция следващото лято. 
Освен това те помнят миналото лято, когато на Гетуик и Хийтроу имаше отменени полети. Ryanair обаче не отмени полетите на Станстед. Така че те си казват – няма да рискувам, ще летя с Ryanair. И получават добра стойност.
Резервирайте колкото може по-рано.