Опенхаймер: И все още предпочитаме Европа

Питър Опенхаймер, стратег Акции, Goldman

18:59 | 30 януари 2023
Преводач: Силвия Грозева

Кога ще започнем да обръщаме внимание на факта, че Европа няма ръст, просто липса на рецесия. Сега има леко рали на облекчение и вероятно нищо друго.

Трябва да гледаме контекста. Смятаме, че глобалната икономика е в сравнително добра форма. Очакваме меко кацане за САЩ, но и сравнително меко кацане и в Европа.

Спадът на цените на природния газ паднаха и Китай поема нагоре.

Но липсата на рецесия още не означава, че сме в силен цикъл на възстановяване.

Смятам, че отскокът при рисковите активи в последните няколко месеца подчертава потенциала оттук нататък на ниво индекси.

Имаме тази година възвръщаемост без ръст. Леко позитивна възвръщаемост в Европа. И все още предпочитаме Европа.

Смятаме, че повечето действие ще бъде под повърхността на индекса.

Да говорим за тези възможности. Банките в Европа поеха нагоре с около 50% от дъното през юли. Има подем и при минните компании, които знам, че харесвате. От октомври Rio е с ръст от около 40%. Това са чудовищни движения и то благодарение на вас, защото се включихте в тази търговия с банките в Европа, докато аз се чудех дали не се шегувате. Защото ще имаме повишение на лихвите от ЕЦБ, което ще съсипе икономиката и спредовете. Защо потръгна тази търговия и защо продължава?

Има три причини.

Първо, рецесията, от която се страхуваха хората преди 6 месеца не се случи. Имаше момент, в който пазарът оценяваше доста голям спад на европейската икономика. Очакванията там се коригират доста бързо.

Дори имаме 0,6% ръст на БВП в еврозоната тази година. Така че икономиката расте, вместо да се свива и това помага много.

Второ, повишението на лихвите е съществено като имаме предвид откъде тръгнаха. Да не забравяме, че само преди година и половина 25% от целия държавен дълг по света имаше отрицателна доходност.

Сега това го няма.

Европейските лихви бяха негативни, а сега са позитивни.

Ливъриджът като нетни лихвени маржове е реалният фактор, който промени правилата на играта.

И да не забравяме, че корпоративните баланси са доста здрави. Така че загубата на дълг и рискът от голям спад за банките се изпари.