Самърс за ръста на БВП на САЩ

Лорънс Самърс, бивш министър на финансите на САЩ

18:51 | 30 януари 2023
Преводач: Мария Попова

Важни данни излязоха през изминалата седмица. БВП се оказа по-висок от очакваното, но други данни сочат вероятно отслабване на икономиката.

Така е, стойността на БВП изглежда доста добра, но ако разгледаме съставките ѝ, голяма част са запаси и тя не е толкова силна. После, ако анализираме стойностите на данните за личното потребление, те са по-слаби от очакваните. Смятам, че икономиката е в едно много несигурно състояние – има благоприятни данни и други, които не са толкова благоприятни. Това определено ще направи по-сложно взимането на решения и посланията на следващото заседание на Фед.

То ще се състои този вторник и в сряда ще научим какво  са решили. Какво говорят тези несигурни цифри на Фед? Какво трябва да направят?

Моят съвет към Фед, който смятам, че е в съответствие с поетия от тях път е да поддържат максимална гъвкавост в една икономика, която може да поеме и в двете посоки. Подозирам, че в сряда ще увеличат лихвите с 25 базисни пункта и се надявам да не внушават увереност в бъдещите си намерения, защото има твърде голяма несигурност относно посоката на развитие.

Ако аз бях член на Фед… Както Джей Пауъл мъдро отбеляза, паричната политика работи чрез финансовите условия. А ако анализираме цялостните финансови условия, изглежда така сякаш те са направили значителна крачка към улесненията през последните няколко месеца.

В известен смисъл, паричният импулс, който навлиза в икономиката работи много по-малко за свиването, отколкото бихте си помислили като гледате федералните фондове. А това, според мен, е повод за загриженост на Фед в определянето на политиката. Не смятам, че моментът е подходящ да се изключва възможността за повишаване на лихвите.

Същевременно не смятам, че моментът е подходящ и за ангажиране с повишаване на лихвите предвид признаците на слабост, които забелязваме в няколко тримесечия. Периодът ще е много труден за Фед. Те са зад волана и карат в много мъглива нощ.

Те трябва да гледат само напред, а не през страничното или задното стъкло. Когато през нощта мъглата е непрогледна не трябва да карате твърде бързо и трябва да сте готови да натиснете или спирачките, или газта.