Брейнард от Фед може да оглави Националния съвет по икономика

Анмари Хордърн, Bloomberg

01:26 | 27 януари 2023
Преводач: Мария Попова

"Инфлацията остава висока и политиката ще трябва да се запази достатъчно рестриктивна за известен период докато се върнем трайно към 2%", каза Лейл Брейнард, зам. председател на Фед.

Президентът Байдън иска да добави към екипа си и член на Фед. Според  Bloomberg, Лейл Брейнард е сред водещите претенденти за поста директор на Националния съвет по икономика.

Знаем, че не само участва в надпреварата, но е и най-силния претендент да поеме длъжността директор на Националния съвет по икономика. Трябва да е ясно, че все още не е взето решение и има и други обсъждани имена като Джийн Спърлинг и Уоли Адейемо. Но през следващите седмици е възможно да видим как номер две във Фед става номер едно глас в икономиката в Западното крило.

Всичко това става на фона на известни сътресения в Белия дом, които са нещо естествено след междинните избори и оставащи две години на управление. Знаем и че Рон Клейн също напуска както и Брайън Дийсън.

Затова и вниманието се насочи около Лейл Брейнър, но така или иначе, никой няма да си тръгне преди обръщението към нацията на 7 февруари.