Перу удължи срока за определяне на дата за нови избори

Вони Куин, Bloomberg

11:00 | 25 януари 2023
Обновен: 17:00 | 25 януари 2023
Преводач: Мария Попова

Конгресът на Перу удължи срока за определяне на дата за нови избори с надеждата да бъде преодоляна политическата криза, която взе 50 жертви и доведе до срив рудодобива, туризма и селското стопанство. Шест седмици продължиха протестите изпълнени с насилие, след импийчмънта на  президента Педро Кастийо. Протестиращите искат смяна и на временния президент Дина Буларте и контролирания от консерваторите Конгрес.

"Оставка и предсрочни избори! И защо бяха поискани? Само за да се създаде хаос и анархия в страната. В този хаос и анархия те ще победят благодарение на незаконни действия като трафик на наркотици, незаконен рудодобив и контрабанда", каза Буларте.

Имран Хан, сваленият премиер на Пакистан, заяви, че се връща във властта тази година и е уверен в това. В интервю за Bloomberg в Лахор, Хан заяви, че очаква да спечели мнозинство на изборите, които вероятно ще се проведат след август. Бившият премиер говори и за плановете си да съживи икономиката и подкрепи продължаващата роля в МВФ в опитите за намаляване на риска от неплатежоспособност.

"В момента ние нямаме избор. На Пакистан са му останали резерви от едва четири милиарда долара. Ние вече сме неплатежоспособни в няколко сфери и ще се наложи да създаваме в страната ни политика като никога до сега. Защото считаме, че кризата, пред която сега се изправяме и която вероятно с времето ще се влоши ще ни доведе до ситуация като в Шри Ланка. Трябва да предприемем радикални мерки", каза Хан.

Нюйоркската фондова борса съобщи, че някои сделки ще бъдат обявени за „нищожни“ след като  неизправност предизвика невероятни колебания в цените и спря търговията със стотици акции. От борсата казаха, че проблем в системата е засегнал над 250 борсови символа, когато сесията във вторник започна без начална аукционна цена. Бяха засегнати някои от най-големите американски компании, включително Wells Fargo и McDonald's.

САЩ и Германия се готвят да обявят, че ще предоставят основните си модели бойни танкове на Украйна. Очаква се администрацията на Байдън още в сряда да обяви, че ще предостави на украинските сили танк М1 Abrams. Германия ще изпрати 14 така Leopard. Така се преодоляват несъгласията, които заплашваха да разрушат единството на съюзниците и Украйна получава мощни оръжия във войната с Русия.