САЩ и Германия готови да пращат танкове на Украйна

Том Маккензи

13:30 | 25 януари 2023
Обновен: 16:51 | 25 януари 2023
Преводач: Мария Попова

Съединените щати и Германия са готови да обявят, че ще осигурят на Украйна основни бойни танкове. Министърът на отбраната на Германия заяви, че канцлерът Шолц разговаря със съюзниците за снабдяването на Киев с танкове Леопард. С нас е главният ни редактор по международни въпроси Розалинд Матисън. Много се говори за това, Германия не искаше да предоставя танковете Леопард. Полша  и Великобритания доставяха танкове. Какво е значението на това и кога и от къде ще дойдат тези танкове?

Това е важен пробив след седмици на натиск от държави като Полша и месеци на призиви от Украйна да се доставят тези тежки оръжия, заради опасенията, че Русия се подготвя за нова офанзива следващия месец със затоплянето на времето. Украинците казват, че след месеци без особен напредък на фронта, ще им е особено трудно да отблъснат Русия без тези тежки оръжия и едва ли ще напреднат.

Вероятно още днес ще чуем официалното съобщение, че САЩ и Германия са се споразумели за доставката на танкове Леопард от Германия и танкове Ейбръмс от Съединените щати. Това ще позволи и на други държави от Европа, които разполагат германски Леопарди да ги изпратят, особено Полша. Стотици такива танкове са разпръснати из Европа, биха могли да променят ситуацията, ако бъдат доставени бързо. Въпросът е колко време ще отнеме танковете да стигнат там и да бъдат разположени. Това може да отнеме седмици.

Накратко и за практическите последици на терен. Какво означават тези танкове за украинските военни?

Видяхме голямата ефикасност на танковете още в началото на войната, преди почти година. Те изтласкаха руските сили от Киев. Руснаците бяха навлезли в Киев и бяха спрени доста ефикасно. Тези големи танкове ще са много полезни на терен в източна Украйна заради затоплянето и калния терен. Те могат да напредват, а пехотата да се прикрива зад тях и това ще им позволи настина да напреднат. Така че, за украинците, това е от голямо значение, ако танковете пристигнат навреме.