Германия трябва да изпрати танкове Леопард в Украйна: Кей Хътчисън

Кей Хътчисън, бивш посланик на САЩ в НАТО

20:15 | 24 януари 2023
Преводач: Мария Попова

Кажете ни нещо по-конкретно за танковете, защото много се изговори за тях както за европейски Леопард, така и за американските Ейбръмс.

Това е голям въпрос в момента, защото в петък ще има важна среща, на която да се реши какво да се направи в следващата фаза, за да се помогне на Украйна. Имаме нужда Германия да изпрати Леопардите, които спадат към тежкото въоръжение. Ние изпращаме около 150 бойни транспортьора, които превозват нашите или по-скоро техните военни на полесражението. Но именно тежките танкове са тези, които могат да изтласкат руснаците от завладените в страната позиции. Това е много важно и се надяваме Германия да помогне.

Госпожо посланик, вие знаете много по-добре от мен тези неща, но обяснете нещо. Това са германски танкове, но те се използват от всички държави в НАТО. Какви са колебанията на Германия? Чухме коментара на Олаф Шолц и други политици, които казаха, че ще го направят само, ако САЩ също изпрати М1 Ейбръмс.

Това, което предложихме и се надяваме да бъде осъществено е, че ние даваме почти 150 от бойните транспортьори и поискахме от европейците да осигурят Леопард, които са по-добре пригодени за този тип военни действия. Освен това от тях има по-голям брой, какъвто би помогнал на украинците да съумеят да започнат да отблъскват Русия към границите, през които нахлу. Ейбръмс са тежки танкове, но не са толкова ефикасни в този тип военни действия доколкото знам. Това което се опитваме да направим е да вземем тежките танкове от Европа, а по-леките от Съединените щати както сме обещали. Трябва да се каже, че Великобритания вече предостави по-тежки танкове. Британците наистина са страхотни, те удържаха всички свои обещания и то достатъчно рано за украинците.

Сега имаме нужда Германия да освободи Леопардите, така че европейските държави, които вече имат тези танкове да могат да ги предложат на Украйна.