Chevron са оптимисти за търсенето с отварянето на Китай

Майк Уърт, директор на Chevron

15:00 | 24 януари 2023
Преводач: Силвия Грозева

Тук всички говорят за отварянето на Китай и как ще подкрепи глобалната икономика. Ще се отрази ли на цените на суровините, както очакват всички?

Вероятно. Срещнах се дори днес с някои хора от Китай. Те ми казаха, че пандемията като цяло е напуснала големите градове. Хората пак са на работа и икономиката се събужда. Не го забелязваме още на пазарите на суровини, но липсата на това търсене е една от причините цените да се понижават.

Връщането на търсенето може да ги повиши отново.

Но някои казват, че Китай получава отново пълния обем доставки от Австралия – въглища и всякакви други. Имат огромни запаси, които ще освободят при внезапен ръст на търсенето. Съгласен ли сте с тази оценка?

Данните за някои части от света са по-трудни за анализ от други.

Това е дипломатично..

За Китай е малко по-трудно да се прогнозира краткосрочно какво става. Но явно в дългосрочен план търсенето на петрол от Китай в пандемията намаля. Те ще използват петрол и втечнен природен газ, но и петрол.

С разгръщането на икономиката им отново в пълната й мощ, очаквам повишение на търсенето.

Търсенето в света е доста свито в момента и това е причина за известния ръст на цените на суровините тази година, както и връщането на китайската икономика.

 

Колко голям може да е този ръст?

Трудно е да се каже, опитваме се да не прогнозираме цените, защото винаги грешим.

Търсенето и предлагането са чудесно балансирани. След пандемията, с отварянето на икономиките, предлагането трудно отговори на търсенето, още преди да започне войната имаше повишение на цените.

Сега имаме пазари, които са затруднени от правилата – коя страна може да купува от друга, на какви цени, маршрутите за доставка са по-дълги отпреди. Има доста напрежение на тези пазари и няма нужда от голямо търсене от Китай, за да започне да се усилва това напрежение.

Променихте ли производството заради тези пречки? Пренасочихте ли вниманието си? Променихте ли си добивната и проучвателна дейност?

Не. Това са дългосрочни решения, основани на дългосрочен поглед за технологията и търсенето и предлагането. В краткосрочен план трябва да сме скромни в логистиката и начина на управление на връзките в предлагането към клиентите, за да сме сигурни, че си изпълняваме задълженията.

Така че е нужда доста търговска и логистична активност, за да отговорим, но дългосрочните решения се вземат на основата на геологията, пазарите и дългосрочната перспектива.