Участниците в Давос не спират да критикуват поколението Z

Мадисън Милс, Алисън Шрейгър, Bloomberg

19:00 | 23 януари 2023
Преводач: Мария Попова

Всички са обезсърчени от поколението Z. Всички говорят само за това. Ако заговорим за други глобални проблеми като климатичните промени и неравенството, всички бързат да се оплачат от младите си работници.

Онзи ден участвах в група дискутираща устойчивостта и всички директори повтаряха: „Младите ми служители ме изнудват да бъде бизнесът ни устойчив.“ Какво ви казват на вас директорите?

Наскоро бях на дискусия с тях и всички бяха от различни държави. И всички казваха: „Искаме да наемаме служители, имаме недостиг на работна ръка, но когато интервюираме хора, те се държат зле с нас, а когато ги наемем те не работят повече отколкото се иска и не идват в офиса.“ Така че промяната е глобална.

Какво имат предвид като казват, че не се държат добре с тях?

Всички разказват как правят интервюта, а после хората изчезват и то в държави, където е традиция хората да са учтиви и да отговарят.

Тоест, ако аз се явя на интервю за работа, после да не отговарям на работодателя?

Да, дори и след като получите предложение и дори след като ви е пратен договор.

Невероятно!

Тук говорим за работна ръка и не знам дали при задаващата се рецесия хората няма да се по-благодарни да имат работа и дали няма да работят по-усърдно, за да я запазят или просто вече се установяват нови отношения с началниците. Може да се твърди, че това е просто голямата технологична промяна, която пандемията предизвика и хората искат различни отношения с работодателите.

И аз, и приятелите ми сме от това поколение, но ние работим усърдно, ходим в офиса пет дни в седмицата…

Съдейки по хората от поколението Z, които аз познавам, това от което всички се оплакват не важи за никого от тях. Всички хора от вашето поколение, с които работя са усърдни, коректни, приемат добре обратната информация, нямат желание да налагат политическите си възгледи. Но сякаш и тук като навсякъде има едни шумни 30% и всички се притесняват заради тях, а те съсипват останалите.