Леман от Credit Suisse смята, че влизаме в многополюсен свят

Аксел Леман, председател на Credit Suisse

16:35 | 18 януари 2023
Обновен: 16:51 | 18 януари 2023
Преводач: Петя Кушева

Като говорим за световна рецесия и някои от огромните притеснения по света, можем ли да избегнем рецесия в някои части на света? И какво означава всичко това за Европа?

Разбира се, има много причини да се притесняваме. Все още в Европа имаме война. Ще я обсъждаме в Давос. Имаме енергийната криза. Имаме инфлация, но мисля, че светът вероятно фундаментално се променя и навлизаме в ... ще го нарека многополюсен свят.

Така че това не е глобална рецесия, не. Трябва да разгледаме различните части на света, на изток и на запад. Да се надяваме, че САЩ могат да избегнат рецесия. Знам, че има много гласове, които казват че това ще стане или не.

Европа е много по-предизвикателна, а също и ситуацията с енергетиката. Но когато говорим по-специално за Китай, те отварят и какво видяхме, когато Западните страни отваряха? Прогнозите бяха едни, а реалният растеж друг.

Прогнозата за растежа на Китай е 4,5%, но аз лично не бих се изненадал ако бъде надмината.  Просто вижте основите на растежа, ръста и застаряването на населението в Китай спрямо Индия, където се задава огромен растеж. Така че има голяма надежда.

И второ, това е безпрецедентно, неизследвана територия. В продължение на много години лихвените проценти се понижаваха, сега инфлацията се повишава. Вярвам, че ще говорим за това. Безрисковият лихвен процент ще стане положителен. И това оказва известно добро въздействие върху спеститяванията, но то има реално променящо се въздействие върху корпорациите.