Китай увери Давос, че ще има ръст

Стивън Енгъл, Bloomberg Хонконг

16:00 | 18 януари 2023
Обновен: 16:41 | 18 януари 2023
Преводач: Силвия Грозева

Все още не сме чули целта за ръст тази година. Колко голям оптимист бе вицепремиерът Луи Хе?

Доста голям оптимист. Питах много хора, които срещнах каква е прогнозата им за китайската икономика. И дали може да стане двигател на ръста тази година, ако ще има рецесия в развития свят.

Питах дори Стивън Роуч, бившият председател на JPMorgan Азия, който сега е старши изследовател в Йейл в петък и той каза, че не мисли така. Смята, че Китай няма да създаде достатъчно подем, но Лиу Хе определено настоя на този факт. Каза, че Китай ще може да се върне към ръст над 6%, във високия сегмент на петте процента още тази година.

Това каза той пред хората, които се събраха в Давос.

"Ако работим достатъчно упорито, ние сме уверени, че през 2023г. ръстът на Китай най-вероятно ще се върне към нормалния си тренд. Китайската икономика значително ще се подобри. Със значителен ръст на вноса, повече инвестиции от компаниите и нормализирано потребление, всичко това може да се очаква", каза вицепремиерът Лиу Хе.

Ако сте в аудиторията, сте чудите дали да инвестирате в Китай. Вероятно той е говорил за вас, без значение дали искате да го чуете или не. Той бе оптимист на най-различни фронтове. Да ги видим.

Очевидно по въпроса за ковид, те се отказаха от нулевия ковид и вървят напред. Лиу каза, че „трябва да отворим широко и да работим по-добре – това ще ни води към икономически успех“. Той каза, че пикът на последната вълна ковид е минал и се индустриите, насочени към потреблението са нормализирали.

Това е може би твърде оптимистично в този момент. Там обаче се готвят за националния народен конгрес в началото на март и тогава ще дадат целта за ръст за годината. Вероятно около 5%.

Morgan Stanley бяха поредните, които повишиха прогнозата си заради отварянето на Китай. Вдигнаха я на 5,7%. Виждате и другите прогнози. Те може би ще ги променят с близките седмици.

За частния сектор – в последната седмица много говорим за Alibaba и други подобни компании, които са под натиска на регулаторите. Той посочи някои тревоги на централното правителството, заради които оказва и вероятно ще продължи да оказва натиск над икономиката на платформите.

Каза, че „завръщането към планова икономика е невъзможно, а общото благосъстояние не означава прилагане на строго равенство, защото се изискват усилията на предприемачите“.

Това е добра новина също за всички тези западни инвеститори, които се натрупаха около депозитарните разписки на китайските компании и които имаха труден път в последните няколко години.

За имотите – друга слабост на икономиката напоследък. Той каза, че имотният сектор е важна опора на икономиката и че „последните мерки за финансиране на закъсалите предприемачи са довели до забележително търсене и предлагане на жилища“.

Ако превъртим напред, тази седмица очакваме Лиу Хе, който е най-важният икономически ръководител в Китай и силно доверено лице за президента Си Дзинпин вероятно ще се види с американския финансов министър Джанет Йелън. Ще се видят по някое време, може да е много скоро.