Сен: Има голямо ликвидационно събитие в края на годината

Амрита Сен, директор Проучвания, Energy Aspects

13:30 | 14 декември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Петролът поевтинява или се превръща в истински дефлационен фактор в данните за инфлацията?

В краткосрочен план наистина е дефлационен. Забелязахме колапс на цените на петрола.

Но бих казала, че това е малко свързано с фундаментите. Да, има добри основания при фундаментите да очакваме рали в края на годината, което не се реализира дори и при новите локдауни в Китай и френските стачки. Всички тези фактори.

Вярно е, че вероятно би трябвало да е в ниския диапазон на 90-те долара или в горния на 80-те долара. Но не и да падне до нивата сега.

Това е голямо събитие по ликвидация в края на годината. Много ликвидация. Това повлече цените. Очевидно това е влияе дефлационно в краткосрочен план. Но не мисля, че ще продължи.

Няма да продължи, но това, което може да го тласне нагоре е търсенето в Тихоокеанския регион или глобалното търсене? Или пък някаква корекция в предлагането?

Мисля, че ще бъде търсенето. Ще бъде Азия и по-специално Китай. Това ще бъде най-големия фактор, който ще води пазарите догодина.

Те най-после дават много ясни признаци на отваряне.

Досега бяхме много предпазливи и очаквахме от април нататък да стане, но вчера пуснахме бележка и повишихме прогнозата за търсене от Китай. Защото това са първите конкретни стъпки, които предприеха.

Това има смисъл.

Не означава, че Китай ще отвори за един ден. Ще бъде плавно и бавно отваряне. Но нали виждате, през февруари стават 3 години откакто Китай има ковид.

Видяхме натрупано търсене на Запад, когато Западът отвори.

А тук говорим за милиарди – над 1 млрд души. Натрупаното търсене ще бъде огромно.

И трябва да имаме предвид ефекта на мултиплициране от системата. Последиците за останалата част от региона: за износа на Корея, за туризма на Тайланд, всичко.

От там ще дойде голямото търсене.