Си иска Китай сътрудничи повече с Саудитска Рияд в енергетиката

Джон Лю, Bloomberg

14:42 | 9 декември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Засега знаем, че президентът Си Дзинпин изрази желанието си Китай да увеличи сътрудничеството със Саудитска Арабия в енергетиката. Включително да купува повече петрол от саудитците, но и за договори в соларната и водородната енергия.

Светът явно се разделя с въглеродните горива и Саудитска Арабия не е изключение. Престолонаследникът се опитва да отвърже икономиката от нейната зависимост от петрола.

Китай води в много отношения глобалните усилия за преминаване към ВЕИ.

Интересно е, защото това става на фона на леко охлаждане между Саудитска Арабия и САЩ заради производството на ОПЕК+, в която влиза и Русия.

Изглежда като реакция, но в същото време когато говорим за хармонизиране на Визия 2030 и китайския проект Един пояс-един път, колко дългосрочен е този ангажимент?

Очевидно и двете страни, и Саудитска Арабия, и Китай гледат към бъдещето. Те са в преход не само в енергийната област, но и глобално, заради растящото съперничество между САЩ и Китай в многополюсния свят, в който живеем.

И двете страни гледат напред и се опитват да планират и да начертаят най-добрия път за изграждане на света, който искат да видят.

Очевидно Китай се опитва да засили влиянието си по света чрез Един пояс-един път. Саудитска Арабия се опитва да разшири позициите си извън енергетиката през Визия 2030г.