Пазари Азия, 9 декември 2022

Дейвид Инглес, Bloomberg

12:31 | 9 декември 2022
Преводач: Мария Попова

Акциите в азиатско-тихоокеанския регион успяха да запишат силна сесия с печалби във всички сектори, повечето капиталови пазари са на зелена територия.

Ако говорим за отделните сектори, повечето от тях, които се влияят от цикличността имат силно възстановяване. Става дума за материалите, след малко ще говорим за суровините като цяло, но също и основни потребителски стоки, като Telco също имат голяма роля за печалбите днес. Географски погледнато, пазарите в Япония, Тайван, Филипините и Хонконг са сред най-големите печеливши. Трябва тук да спомена и Южна Корея.

Ако анализираме тези пазари, то едно е общото за тях: много от тях са силно обвързани с възстановяването в Китай. Споменавам го, защото сходни печалби бяха записани и извън капиталовите пазари. Пазарите на суровини са също добър пример. Цените на стоманата в Шанхай се повишиха с 3%, цените на желязната руда се върнаха на нива, каквито не сме виждали от август. Историята около възстановяването влияе и на суровинните пазари, макар и не толкова на петрола. Всичко това се дължи на сложни взаимосвързани причини за състоянието на търсенето през следващата година, макар цените на петрола да се покачиха значително.

На валутните пазари, доларът доста поевтиня през последните дни особено на фона на останалите валути като вона, който поскъпна днес с над 1% спрямо долара. Обратно в Китай, където юана се завърна на 6,95 - най-силното си ниво от септември спрямо американската валута. Причината да се спра на това е, че за Китай предстои много важна седмица заради заседанието на Фед и факта, че тогава ще станат седем поредни седмици на печалби в региона, което е най-продължителния период на седмични печалби за акциите в Азия от две години насам.

Предстои последното заседание на Фед за годината и наистина това, което ще кажат, не това, което ще направят, и как ще го кажат ще определи още колко ще продължи ралито за риска, но с настъпването на почивните дни поне ще можем да си отдъхнем с облекчение.