Домбровскис e оптимист за сътрудничеството на ЕС със САЩ за Закона за инфлацията, част 2

Валдис Домбровскис, вице-президент на ЕК

21:25 | 8 декември 2022
Преводач: Петя Кушева

Г-н Вицепрезидент, Гай Джонсън е. Защо не се заехте с този въпрос по-рано? Законът за инфлацията вече е в сила в Съединените щати и затова е по-трудно да се променя. Закъсняхте ли с осъзнаването на риска, който той представлява? Защо не се заехте с него, когато президентът Байдън го обяви за първи път? Защо не се заехте с него, когато минаваше през Конгреса?

Всъщност вече бяхме изразили загриженост относно някои разпоредби в Закона за по-добро възстановяване. В известен смисъл нашите опасения бяха добре познати на американската страна от доста време насам. И бяхме в постоянен контакт със САЩ на много различни нива.

Самото намаляване на инфлацията като законодателство се движеше много бързо и в известен смисъл не следваше редовния законодателен процес, а също така не получи голямо участие или принос от страна на американската администрация. Беше постигнато политическо споразумение, което ускори приемането на закона. Но в същото време съществените ни опасения бяха добре известни на нашите американски колеги.

Валдис, здравейте! Аликс Стийл в Ню Йорк е. САЩ и ЕС са в конфликт, но биха могли да работят заедно по някои мита върху стоманата и алуминия, по част от борбата с въглеродните емисии и да накажат замърсителите. И Китай ще бъде важна част от процеса. Ще стане ли официално? Кажете ми за обсъжданията по въпроса?

Водят се дискусии на няколко нива. Първо относно опасенията, свързани със стоманата и алуминия в световен мащаб, където наред с други неща търсим начини за подобряване на устойчивостта на производството на стомана и алуминий и как да се справим с глобалния свръхкапацитет, особено при стоманата. Но е все още продължават. На този етап ние не можем да определим точния формат на глобалното споразумение за стоманата и алуминия.

По друга тема, която току-що стартирахме в Съвета по търговия и технологии този понеделник, е Трансатлантическата инициатива за устойчива търговия, където ще се занимаваме и с редица въпроси, свързани с устойчивостта на ресурсите. Дори има няколко направления на диалога, защото и от двете страни на Атлантика се признава, че по-добро е заедно да се справим с предизвикателствата на изменението на климата и екологизирането на нашите икономики.