Защо общинските облигации излизат отново на мода

Купър Хауърд, директор Стратегии за фиксирана доходност в Центъра за финансови услуги Schwab

20:12 | 8 декември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Време е за общинските облигации. След тежка година за тях, сега се появяват признаци на съживяване на пазара за 4 трлн долара, които евентуално може да продължат и през 2023г. Да видим както мисли Купър Хауърд, директор Стратегии за фиксирана доходност в Центъра за финансови услуги Schwab. Чета бележките ви, Купър и виждам, че 2023г. може да регистрира завръщане на общинските облигации отново на мода. Как ще стане?

Ние мислим, че това ще бъде годината на завръщането на общинските облигации на мода.

Има няколко причини да заемаме тази позиция.

Първо, не вярваме, че повишението на лихвите ще бъде чак такова препятствие, както стана тази година. Не е изненада, че Фед повишава агресивно лихвите през годината. Това натежа силно негативно на резултатите през 2022г.

Смятаме, че вероятно сме близо до пика на повишенията на Фед. Май ще вдигнат лихвите с 50 базисни пункта на следващото заседание и после с още 25 базисни пункта още един-два пъти в началото на 2023г.

Така че повишението на лихвите няма да е чак такъв проблем.

Втората причина да очакваме Муни да се върнат на мода през 2023г е заради динамиката на търсене и предлагане.

Вижте колко емитенти има на пазара на общинските облигации. Според нас те ще останат сравнително малко. Ковчежетата на щатите и на правителството са рекордно препълнени, така че няма чак толкова голяма нужда от заеми, както преди.

Освен това смятаме, че при ръста на доходността, което е по-привлекателно за инвеститорите на дребно, ще има много повече търсене на пазара от тази година.

Значи има потенциален дисбаланс в търсенето и предлагането. Интересно ми е какво мислите за общото икономическо здраве. Част от последното рали май мисли, че най-лошото при общинският дълг е минало. Или поне че няма да е толкова лошо. Това ли е общата ви прогноза?

Бих се съгласил. Имаше много точни неща в предишния сегмент за кредитните пазари и тревогата за качеството на кредитите като цяло. На пазара на общинските облигации нещата са малко по-различни.

Смятаме, че там качеството на кредитите е много високо.

Има ръст на приходите на щатските и правителствени приходи до рекордно високо ниво, водени от възстановяването на икономиката, обемът фискална помощ, която бе осигурена на общините и който е значителен.

Това доведе до много ъпгрейди. Дори забелязахме, че в последните 7г повишението изпревари понижението.

Така че влизаме в 2023г. вече от много високо ниво.

Дори и икономиката да се забави, не вярваме това да се превърне в чак такава спънка за пазара на общински облигации, както евентуално за други сегменти от кредитния пазар.