Гонзалес от SciencesPo за европейската стратегия, част 2

Аранча Гонзалес Лая, ректор на SciencesPo

14:29 | 30 ноември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Преди да стигнем до европейската реакция, нека обясним нещо, което споменахте и което е много важно. Географските различия. Като гледах новините по румънската телевизия снощи , всичко беше около ядреното оръжие, дали Владимир Путин може да го направи. Усеща се няколко вълнение, което ние в Брюксел не усещаме. Нито в Париж. Настъпи ли голямото разделение между Запада и Изтока в заплахата от Русия? Или позициите се изравняват?

Войната се усеща по-силно, когато си по-близо до нея. Това стана навсякъде по света. Трябва да го признаем. Да споделим кошмара на страните, край чиито граници се води войната.

Трябва да сме много ясни. Но не бих описала ЕС в момента като разделен на Изток и Запад. Има нюанси, които са продукт на историята, на икономиката и много други неща. Има нюанси на Запад, има ги и на Изток.

Но има единство в ЕС по една много ясна цел. Имаме една битка: битката в подкрепа на Украйна да се бие срещу Русия. Да осигурим спазването на международния ред.

Това е битката, в която ЕС е единен. Да защитава Украйна и международното право.

Вие сте били в правителството и знаете колко бързо се променя общественото мнение, когато икономическата среда се изменя. Инфлацията расте, има социално напрежение заради сметките за ток през зимата. Има ли инструменти в Европа, за да задържим единно общественото мнение? Трябва ли да има различни фискални мерки? Дали да има повече подкрепа на европейско ниво?

Първо, през гражданите се трябва да сме пределно откровени. Те очакват от нас яснота, особено в момент на военен конфликт на границите на ЕС.

Трябва да знаят, че зимата ще бъде трудна, но ще я преживеем като мобилизираме всички ресурси.

Това прави Европа на ниво общност – като взема мерки в подкрепа на всички страни-членки.

Не трябва ли да има още? Особено фискални мерки?

Мисля, че научихме, че когато обединим ресурсите си както в пандемията, когато решихме да вземем общ заем, да инвестираме заедно, нещата се наредиха.

Може би трябва да продължим по този път, отговорно да се изправим пред големите инвестиции в сигурност и отбрана, които ще трябва да направим. Да ги съчетаем и с национални мерки, насочени особено към тези, които се нуждаят най-много. Най-бедните домакинства. Тези, за които въпросът е екзистенциален.

Трябва да направим и двете – да подкрепим Украйна, защото тяхната битка е и  наша. И да подкрепим гражданите си да изкарат зимата като обединим ресурсите си.