Рибера за причините Испания да не харесва тавана на цените на газа

Тереза Рибера, министър на зеления преход на Испания

13:00 | 25 ноември 2022
Обновен: 14:11 | 25 ноември 2022
Преводач: Мария Попова

Поредно заседание и никакъв напредък. Какво следва?

Смятам, че срещата беше много продуктивна и интересна. Но смятам, че е важно да се намери уравновесеност на всички елементи, които трябва да сглобим, така че да са балансирани.

Разговаряме по механизма за солидарност в справянето с газовата криза и механизма за общи поръчки. Разговаряме как да ускорим механизма за издаване на разрешителни за разгръщането на зелената енергетика, за да намалим зависимостта от газа и другите изкопаеми горива.

Но имаше нещо, което липсваше – важният знак към пазарите и инвеститорите, че ние имаме нужда от газ, но не може да ни се продава на каквато и да е цена. Беше важно да се реши как ще отправим този сигнал към инвеститорите. За момента предложението на комисията не е достатъчно ефикасно.

Харесва ми, че вие сте много директна и наричате нещата с истинските им имена. Вие казахте, че условието за 275 евро за мегават час в продължение на две седмици не представлява таван. Къде виждате проблема в това предложение на Комисията, което очевидно не харесвате?

Комисията се опитваше да дефинира какъв е прагът, който не искаме да достигаме в нито един момент. Но това може да създаде стимул за повишение на настоящите цени, а това не е ефикасен начин за решаване на настоящата криза с цените на енергията.

Същевременно беше важно да се отправи послание към инвеститорите, че ние сме в състояние да купуваме на малко по-високи цени отколкото на другите пазари по света, но няма да приемем всяка цена на газа както се случи през лятото.