Енергийните планове на Малта, част 3

Мириам Дали, министър на енергетиката на Малта

17:00 | 4 октомври 2022
Преводач: Петя Кушева

И последен въпрос мисля, че всички вече са съгласни, че това е енергийна война. По същество е такава. Русия води агресивна война чрез предлагане и цени срещу Европейския съюз,  надявайки се, че ще премахне санкциите. Но ЕС настоява, че трябва да се държим заедно, че трябва да има солидарност. Вчера германците приеха огромен пакет от мерки за защита на икономиката. Те имат пари за това. Опасявате ли се, че ако Комисията не е достатъчно бърза, точно това ще се случи, всеки ще бъде останев сам за себе си? Ще има огромни разлики в според парите, които могат да осигурят.

Всяка държава членка всъщност се справя със ситуацията по различен начин и се опитва да помогне на хората у дома.

В същото време трябва да имаме решение на ЕС. Затова никога няма да отхвърля факта, че отделните държави членки да предприемат собствени мерки, защото всяка от тях познава най-добре своята ситуация. Но това не означава, че не трябва да имаме и решения на ЕС.

Виждам, че двете неща работят паралелно заедно. Ако наистина искаме да решим, преди да е настъпила зимата.

За ЕС като цяло зимата е критичен период. Може би за Малта е различно. За нас лятото е най-критичното време, но това не означава, че като държава ние не вярваме в единството.

Ние вярваме в солидарността, защото само заедно можем да измислим решение, което действително може да се справи с тази енергийната криза.