Британското правителство чу реакцията на плана си, част 2

Крис Филип, главен секретар на Министерството на финансите на Великобритания

15:30 | 3 октомври 2022
Обновен: 17:09 | 3 октомври 2022
Преводач: Силвия Грозева

Добре, но за да платите за всичко това, за да имате надежда да възстановите фискалната репутация и доверие на партията си, ще трябва да направите мащабни съкращения в разходите. Нашите анализи показват, че ще трябва да бъдат по-големи от времето на Джордж Осбърн и икономиите. Пред юли премиерът каза – цитирам – ясно е, че не планирам намаление на обществените разходи. Това ще бъде нов голям завой, нали?

Ние бяхме ясни, че ще се придържаме към съществуващата рамка на разходите. Тя бе очертана преди година и е за 3 финансови години.

Сега сме в първата от тях.

Ще се придържаме към тези разходи.

Преди година нямаше инфлация..

Първо, сегашният план на разходите дори при старите инфлационни данни предвижда сериозни повишения в реално изражение.

Второ, инфлацията в публичния сектор е значително по-ниска от общата инфлация. В публичния сектор цифрата е значително по-ниска от десетте процента в цялата икономика.

И дори ако се придържаме към плана на разходи, дори с по-високата инфлация в обществения сектор, пак ще има ръст в реалните измерения.

Ще трябва да търсим ефективност, за да се придържаме към целите си. Ще го направим.

Освен това ще ни позволи да се придържаме към сегашните ограничения в разходите, за да поставим приоритет върху обществените разходи в основните услуги, както може да се очаква. И върху конкретни проекти като пътно строителство, за да подкрепим ръста.