Патрик Пуяне: Катар има гигантски проекти

Патрик Пуяне, изпълнителен директор на TotalEnergies

16:30 | 30 септември 2022
Преводач: Петя Кушева

Технически колко е трудно да излезете от дългогодишните си отношения с Русия? Колко трудно е да се преустроите и след това да се гарантира, че изграждате тези невероятно важни отношения с Катар и да продължавате да задълбочавате такива със САЩ?

Лоялността на компания като TotalEnergies е важна, тъй като сме в много страни по света. Разбира се че прекарахме известно време в страната. Имаме местни структури във всяка държава, в която работим.

Казвайки това, като главен изпълнителен директор на компанията: проблем като този с Русия не е просто проблем, а драма и поемам последиците. Последствията за мен са ясни. Няма да инвестирам повече в никакъв проект в тази страна, дори ако имахме доста уникална позиция в областта на втечнения природен газ в Русия.

Изграждахме 10-15 години, но играта приключи за мен просто защото съм отговорен за разпределянето на капитала и очевидно не е безопасно да се инвестира в тази страна.

Така че се обръщаме към другите.

Аз прекарах три години от живота си в Катар преди 20 години, така че имам много лични контакти. Работим усилено, за да имаме достъп до тези нови възможности.

Катар има гигантски проекти, 50 милиона тона. Повече или по-малко еквивалентни на 20 процента от пазарите, които искат да добавят доставки. Пазарите го изискват. И така, ние направихме няколко добри оферти и сме щастливи да бъдем най-големите им международни партньори.

Но Катар е дълга история. Ние бяхме първите, които инвестираха в региона и в Катар преди 40 години. В енергетиката дългосрочните отношения и визия са просто фундаментални и мисля, че е част от ДНК-то на една компания като TotalEnergies.

Така че последиците от това за мен са ясни. Трябва да сме внимателни по отношение на геополитическите рискове. Имаме голям портфейл. Нека да разпределяме рисковете, за да можем да се възстановим. Вярваме много в енергетиката. Енергетиката е много добър бизнес. Ето защо инвестираме и тук, в САЩ. Между другото в САЩ инвестираме във втечнен природен газ и във възобновяеми енергийни източници. Ние сме компания, която не се занимава с петрол.