ЕБВР за развиваща се Европа и кризите, част 2

Беата Яворчик, главен икономист на ЕБВР

15:00 | 30 септември 2022
Преводач: Петя Кушева

Започвате ли да отчитате прекъсванията на електрозахранването в развиваща се Европа в резултат на затварянето на предприятия? Какво ще означава то за тези икономики?

Развиваща се Европа е много по-малко зависима от природния газ в производство на ток. Там въглищата са на първо място и с много по-голяма роля. Затова съм далеч по-малко притеснена за спирането на тока и възможността за отопление на домовете. Притеснявам се от липсата на газ за германската промишленост. Това означава спад в Германия, който ще се отрази на много по-ниско търсене на износ от Централна Европа.

Къде са най-големите трудности? За Европейската банка за възстановяване и развитие какво би означавало още подкрепа за страните, за да се предпазят в този момент?

Опитваме се да помогнем колкото можем. В момента сме много фокусирани върху предоставянето на помощ на Украйна. Тя е много зависима от природен газ за отопление. Инвестирахме 300 млн. в Нафтогаз, като им помагаме със спешни покупки, за да се подготвят за зимния отоплителен сезон. Също така поддържаме осветлението в Украйна, като отпускаме 130 млн на Ukrenergo.

Кога виждате пик на инфлацията и какво е фискалното пространство, което имат правителствата в този момент?

Инфлацията може да не е достигнала пик все още просто защото в много страни разходите за производство на ток не са прехвърлени върху потребителите на дребно. Едно от изключенията са прибалтийските държави, където инфлацията е над 20%. В Унгария и Полша, където потребителите все още не са почувствали по-високи цени на тока, ако това стане, инфлацията ще бъде по-висока.

Във фискалното пространство сме загрижени за цената на заемите на международните пазари. По време на пандемията развиваща се Европа и извън нея можеше да ползва много евтини заеми. Сега виждаме по-голямо поскъпване, както в абсолютно изражение, така и в сравнение с цената на заемите в Германия.