Мицотакис: Разпространението на незаконен шпионски софтуер засяга цяла Европа

Кириакос Мицотакис, министър-председател на Гърция

20:41 | 26 септември 2022
Преводач: Петя Кушева

Г-н премиер, ще започна да задавам някои сравнително деликатни въпроси за Вашата вътрешна политика, защото знам, че в момента има доста загриженост около шпионски скандал, който обхвана Вашето правителство. Можете ли да ни разкажете за това? Много хора не знаят, че Вашето правителство е признало че е имало подслушване на телефона на опозиционния лидер. Вие казахте, че това е било законно, но може би погрешно. Но въпросът ескалира и става нееднозначен. Какво е положението сега? И доколко се притеснявате за това?

Това е сериозен въпрос, който съм разгледал много открито от самото начало, признавайки смело, че е била направена грешка и бяха направени промени в персонала, за да се гарантира че имаме още по-строги филтри, когато става въпрос за подслушване.

В същото време има и много по-широк проблем, който трябва да бъде разгледан. Това е разпространението на незаконен шпионски софтуер в Европа. Това е нещо, което засяга Гърция не само, а и много други европейски държави.

Налага се да се движим по много тънка линия между това да сме сигурни, че защитаваме основните права, но и да не компрометираме способността на службите за сигурност да могат да изпълняват работата си.

Трябва да поемем водеща роля, когато става въпрос за това да се уверим, че забраняваме продажбата на тези незаконни софтуери, които позволяват достъп до телефона ви без дори да знаете за това. Това се нуждае от европейски отговор.

Така че това е сериозен проблем.

Ние се заехме с него честно и с прозрачност и искаме да се уверим, че ще продължим да укрепваме способностите на нашите разузнавателни служби да си вършат работата, но с необходимия надзор, който позволява на хората да се чувстват комфортно с начина, по който те работят.