Германия пое контрола над местен клон на Rosneft

Тод Гилеспи, енергиен репортер на Bloomberg

15:00 | 19 септември 2022
Обновен: 16:03 | 19 септември 2022
Преводач: Петя Кушева

А сега нека се насочим към Германия. Правителството е започнало нещо, което може да се окаже поредица от исторически придобивания, за да се опита да да предотврати срива на енергийната индустрия. Регулаторните органи поемат контрола върху руския петролен концерн Роснефт. Блумбърг научи също, че Берлин е в напреднали разговори и да поеме Uniper и два други големи газови вносители.

Тод Гилеспи, енергиен репортер на Bloomberg се присъединява към нас за повече информация. Изглежда, че Германия започва да национализира руски активи и други, за да се опита да стабилизира енергийния сектор.

Да. Технически това все още не е национализация на подразделението на "Роснефт", но това е прецедент, който е създаден по-рано тази година, когато Германия взе Газпром Германия - огромно дъщерно дружество на Газпром, руския газов гигант, под свое попечителство. Това зедно с компаниите Uniper и VNG, на която германското правителство сега всъщност ще прекрати дейността и потенциално ще поеме собствеността.  Но в случая с "Роснефт" в момента германското правителство очаква края на годината, когато иска да прекрати целия внос на суров петрол от Русия в резултат на санкциите срещу Украйна.  Но сега пита, чакайте, ако имаме тази руска инфраструктура, можем ли наистина да гарантираме, че ще получим петрола за нея, ако тя все още е собственост на Русия.

Това обяснява защо германското правителство национализира активите на Роснефт. Тод, какво ще кажете тогава относно газа, защото за Uniper и няколко други бизнеси, които току-що споменахте, изглежда се говори за национализация от дни и дори седмици. Предполагам е сложно и затова отнема толкова време?

Да, наистина е сложно.  И в случая на Uniper по-специално, има компания, която по същество е 78% финландска държавна собственост.

Сложна е ситуацията. Ако помислим за политическите последици от това, имате финландския данъкоплатец, който подкрепя и финансира тази компания, която е била обект на руската вътрешната енергийна политика.

Така че, ако се замислите за германската свръхзависимост от Русия през последните няколко години и по същество за риска за Uniper, динамиката за финландския данъкоплатец, нека просто кажем че е интересно.

И да имаме и VNG, Газпром Германия, вече преименуван на Осигуряване на енергия за Европа. И двете са също на линия за превръщане в държавна собственост сега. И това е наистина безпрецедентна стъпка от страна на Германия, която просто казва: "Вижте, ние се нуждаем да осигурим всички необходими доставки, каквото и да означава това, каквото и да е необходимо за германската икономика.