Credit Suisse: Няма особена причина Фед да сваля лихвите

Макс Лин, валутен стратег Credit Suisse Азия

14:15 | 1 септември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Да поговорим за ЕЦБ. Май не само трябва да има повишение на лихвите, но и трябва да се подкрепят хората, които се изправят пред огромни сметки за ток и енергия през зимата. Изглежда, че това само по себе си ще има ефекта на повишение на лихвите. Как гледате на всичко това?

Смятам, че енергийната криза натежава в полза на по-слабото евро спрямо долара. Има много причини защо курсът евро-долар надвиши паритета тази седмица. Не само заради агресивността на ЕЦБ, но и заради факта, че ЕС е напълнил в хранилищата си 80% от нужния газ за зимата.

Това е добро краткосрочно облекчение, но не вярвам това геополитическо напрежение около тръбопровода Северен поток скоро да намалее.

Има неяснота около европейската енергийна сигурност и тя с времето ще продължава да тежи на еврото от гледна точка на търговския  баланс.

Освен това ще спъва възможностите за действие на ЕЦБ. В момента тя е изправена пред по-труден избор. За Фед има място да бъде по-агресивен от ЕЦБ. Което отново вещае по-слабо евро спрямо долара.

В САЩ се появи един термин – рецесия на ръста. Дали Джей Пауъл сега се ориентира натам, вместо към сценария на мекото приземяване? И какво означава това за долара?

Терминът „рецесия на ръста“ е новата версия на добрата стара стагфлация.

Моделът от 70-те и 80-те, за който Пауъл и някои централни банкери говорят е добър, защото така скоро не можеш да намаляваш лихвите.

Дори да се появи техническа рецесия в САЩ, защото знаем, че последното тримесечие имаше леко негативен БВП, повечето американци няма да усетят рецесия, при все още високи цени, висока инфлация и при все още доста силен трудов пазар.

Така че това продължава да предоставя на Фед доста възможности да продължава да се държи агресивно. Ще отнеме време на пазара да разбере, че това, което казват Пауъл и Местър е вярно – няма реална причина да се намаляват лихвите през 2023г., когато пазарът е труда е затегнат и инфлацията продължава да бъде 17%.