BlackRock умерено избягва акциите от Европа, САЩ

Уей Ли, главен инвестиционен стратег, BlackRock Investment Institute

12:04 | 15 август 2022
Обновен: 12:07 | 15 август 2022
Преводач: Силвия Грозева

Невероятно е да говорим за нивото на водите на Рейн и да съобщаваме какво е то на всеки час. Това показва колко затегнати са тези газови пазари.

Да, преди зимата енергийната криза застрашава Европа и не само, глобалната икономика също. Следим сериозните перспективи за ограничаване на енергията в Европа. Затова очакваме да влезе в рецесия тази година и догодина ръстът да се замрази в САЩ.

Това обаче не е оценено на пазара.

При акциите – не. При тях не.

Защо?

Смятам, че има много технически фактори, които подкрепят това рали на мечия пазар. Говори се за някакви надежди за меко кацане, само се говори, вместо да има очаквания за това.

Така че акциите не са оценени правилно. Но вярваме, че кредитите отразяват забавянето на ръста. Затова като говорим за съставянето на портфейлите, предпочитаме корекция на качеството и кредит, вместо акции заради различната степен, до която са оценени за спада на ръста.

Правите ли разлика между европейски акции и американски? И на този фон трябва ли да се обърнете към развиващите се пазари в търсене на стойност?

В момента имаме минус единица разпределение към американски и европейски при диапазон от минус 3 до плюс 3.

Така че умерено ги избягваме, защото очакваме този миролюбив обрат на устойчива база, а и отчетите са твърде позитивни.

Като цяло предпочитаме дълг пред акции. Включително на развиващите се пазари. Предпочитаме дълг от развиващите се пазари пред акции от там.