Novo Nordisk иска опростяване на системата

Ларс Фрюергард Йоргенсен, директор на Novo Nordisk

15:30 | 12 август 2022
Обновен: 16:28 | 12 август 2022
Преводач: Силвия Грозева

От 3 август акциите ви губят 8%. Вероятно заради закона за намаляване на инфлацията, който понижава цената на лекарствата с рецепта. Какво означава това за вас? Дали целта е инсулинът, който продавате?

Фокусът ни е засилване на достъпността за пациентите. Част от закона помага в това. Част от реформата засяга Медикеър, където има таван на това, което пациентът плаща.

Ние го подкрепяме. Това е правилния път.

Що се отнася до преговорите с правителството, това не са точно преговори. Това е по-скоро тежест добавена към и без това сложния пазар. Едва ли това реално помага на пациентите. Едва ли помага и на индустрията, която полага всички усилия да бъде новаторска.

Затова и не съм особено доволен от тази част.

 

Какво трябва да се случи? Какво мислите за този закон? Като фармацевтична компания, която е направила огромен залог в тази игра, какво мислите за закона, който Конгресът готви?

Индустрията ни се задвижва от иновациите и ние това правим. Ръстът през първите 6 месеца на годината е 16%, защото сме пуснали иновативни продукти на пазара.

Най-важното са иновациите.

Ако направите нещо, а пък в същото време водите преговори, които не са точно преговори, а по-скоро нареждания, не вярвам, че това е добро за иновациите и нито пациентите, нито за бизнеса.

Така че трябва да се стремим към нещо, което би опростило системата, което ще позволи конкуренция по реалните цени и иновациите да са тези, които отличават един продукт от друг. А не да се усложнява допълнително системата.