Krach Institute: TSMC предизвика верижна реакция за инвестиции

Кийт Крач, председател на Krach Institute for Tech Diplomacy

23:30 | 11 август 2022
Преводач: Мария Попова

Вие се занимавате с това от много дълго време. Защо този закон е важен, защо с него ще се постигне нещо толкова необходимо за страната? Някои хора от самото начало казват: „Шегувате ли се, наистина ли производителите на чипове имат нужда от помощ?“ Какъв е залогът?

Има три неща  които са поставени на карта и които законът засяга. Номер едно е обезпечаването на  снабдителната верига в световната индустрия на полупроводниците.

Катализаторът за това беше предложената от TSMC сделка за 12 милиарда долара за построяване на завод тук, която предизвика верижна реакция от инвестиции.

Така стигаме до втория момент – инвестициите в ключови технологични сектори, така че Съединените щати да продължат да са лидер. Това е закон за 280 милиарда долара, от които 52 милиарда са за  производството на полупроводници в страната.

Нашият противник, Китай играе четириизмерна игра на военен, икономически, дипломатически и културен шах, а пресечната точка са технологиите. Технологиите могат или да подкрепят свободата или да работят срещу нея. В крайна  сметка, точно за това става дума.

Затова имаше голяма подкрепа и от двете партии и смятам, че нищо не плаши президента Си повече от обединените Съединени щати.