Мъск: Рецесията ще е слаба и ще продължи 18 месеца

Илон Мъск, главен изпълнителен директор на Tesla Inc.

15:59 | 5 август 2022
Преводач: Мария Попова

Въпросът за инфлацията е интересен, защото ни дава известна представа накъде вървят с времето цените на нещата. Когато произвеждате милиони коли, трябва да закупите суровините много месеци преди те да станат необходими. Защото говорим за много дълга верига на снабдяване с огромна инерция. Така че, ние имаме известен поглед върху това накъде ще вървят цените във времето. Интересното, което наблюдаваме в момента е, че повечето наши суровини, повечето нужни за Tesla суровини... повечето, не всички... но повече от половината, показват тенденция за понижаване на цените през следващите шест месеца.

Разбира се, това може да се промени. Но тенденцията е за понижение, което показва, че сме преминали върха в инфлацията. Да направиш макроикономическа прогноза си е рецепта за катастрофа. Но моето предположение е, че ние сме преминали инфлационния връх и ще имаме рецесия, но мисля, че тя ще е относително мека рецесия. Но това са просто предположения, просто спекулации. Но предположението ми е за лека рецесия, която ще продължи около 18 месеца. Това е най-обоснованото ми предположение.

В САЩ няма фундаментално неправилно капиталово разпределение, каквото сме имали в миналото, и което да доведе до 2008, когато строяхме два пъти повече  жилища, отколкото бяха домакинствата, а в това няма смисъл. Тогава много компании бяха свръх задлъжнели. Днес, дългът, който имат компаниите е относително нисък.

Да, бих казал лека, умерена рецесия продължаваща около 18 месеца и инфлация, който бързо ще се понижи. Това е моето предположение.